Hulp nodig bij affectieschade? Yspeert letselschade helpt

Affectieschade

Een (verkeers)ongeval, medische fout of strafbaar feit leidt soms tot het overlijden van het slachtoffer. Als het slachtoffer nabestaanden achterlaat, dan krijgen deze naast het verdriet ook te maken met overlijdensschade en de mogelijkheid om affectieschade te vorderen. De wet geeft een bepaalde groep slachtoffers de mogelijkheid om in deze situatie de schade te verhalen op de aansprakelijke partij.

De mogelijkheid tot het vorderen van affectieschade bestaat pas sinds 2019. Dit kan gezien worden als een soort smartengeld voor directe nabestaanden die in een nauwe relatie stonden tot het slachtoffer. Dit betreft dus een financiële schadevergoeding voor het verdriet en leed dat veroorzaakt is. Op welk bedrag een nabestaande recht heeft is vastgesteld in de wet, de vergoedingen liggen tussen de € 12.500,00 en € 20.000,00 per nabestaande.

Andere schadeposten

Naast affectieschade zijn er nog andere schadeposten die gevorderd kunnen worden door een nabestaande vanwege het overlijden van een naaste, namelijk gederfd levensonderhoud en uitvaartkosten:

  • Gederfd levensonderhoud

Voorzag het slachtoffer in het levensonderhoud van bijvoorbeeld zijn/haar gezin? Dan kunnen deze nabestaanden (vaak) schade vorderen omdat een gedeelte van het inkomen wegvalt.

  • Uitvaartkosten

In de wet wordt dit aangeduid als ‘kosten voor lijkbezorging’. Hieronder vallen onder meer de kosten voor de begrafenis/crematie, maar ook de kosten van een grafsteen/urn en bijvoorbeeld reiskosten van familie.

Groep van nabestaanden en hoogte schadevergoeding

Of u als nabestaande recht heeft op vergoeding van affectieschade, gederfd levensonderhoud en/of uitvaartkosten kan van diverse factoren afhangen. Daarnaast kan de berekening van de overlijdensschade ingewikkeld zijn. Goede kennis van de regels omtrent affectieschade en overlijdensschade is belangrijk om ervoor te zorgen dat u als nabestaande krijgt waar u recht op heeft. Wij kunnen u hierin bijstaan. Neem contact op met één van onze letselschade specialisten.

chat Eerste gesprek gratis
phone Bel ons direct

Een eerste gesprek met onze letselschade juristen is altijd gratis en vrijblijvend. 

Neem contact met ons op of vraag direct een gratis intakegesprek aan. U krijgt binnen één werkdag een reactie.