Letsel door paarden neemt contact met Yspeert letselschade

Letsel door paarden

Paardrijden is een veelvoorkomende tijdsbesteding. Helaas is dit niet zonder gevaar, jaarlijks komen veel ongevallen met paarden voor. Een paard kan schoppen of bijten maar ook er vandoor gaan. Letsel veroorzaakt door een bokkend of steigerend paard, komt ook regelmatig voor. Zelfs een struikelend paard kan tot letsel leiden. Door de omvang, het gewicht en de onberekenbaarheid van een paard, blijven de gevolgen vaak niet beperkt tot enkel blauwe plekken. Letsel door paarden of een pony, komt dan ook regelmatig voor in onze praktijk.

Bezitter (eigenaar) bij letsel door paarden aansprakelijk

Uitgangspunt is dat de bezitter van een paard aansprakelijk is bij letsel door paarden. Dit volgt uit artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Vaak is (/zijn) de bezitter(s) tevens de eigenaar maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. 

Aansprakelijkheid manege (als bedrijfsmatig gebruiker)

Uitzondering op het uitgangspunt dat de bezitter aansprakelijk is doet zich voor als een paard gebruikt wordt in de uitoefening van een bedrijf. Een voorbeeld is een paard dat door een eigenaar gestald is op een manege en door de manege verzorgd wordt en gebruikt wordt voor lessen en buitenritten. In dat geval ‘verschuift’ de aansprakelijkheid van de bezitter naar de bedrijfsmatig gebruiker. Overigens is het enkel stallen van een paard bij een manege niet voldoende om bedrijfsmatig gebruik van het paard aan te nemen door de manege.

Praktijk bij letselschade veroorzaakt door een paard of pony

Op een enkele uitzondering na, wordt aansprakelijkheid van de bezitter van een paard snel aangenomen. Dit betekent echter niet dat de volledige schade wordt vergoed, er kan namelijk sprake zijn van eigen schuld.

Eigen schuld bij letsel door paarden

Eigen schuld bij aansprakelijkheid houdt in dat een slachtoffer de schade en/of aansprakelijkheid deels aan zichzelf te wijten heeft bij letsel door paarden. De mate van eigen schuld wordt uitgedrukt in een percentage. Dit percentage van de schade hoeft de aansprakelijke partij dan niet te vergoeden. Het slachtoffer dient deze schade dan zelf te dragen.

Bij paardenzaken is vaak sprake van een ruiter die (vrijwillig) het paard is gaan rijden met alle risico’s die daarbij horen. Dit wordt ook wel aangeduid als het ‘’ruiterrisico" en leidt automatisch tot een percentage eigen schuld. De hoogte van het percentage eigen schuld leidt in paardenzaken vaak tot discussie, soms zelfs tot in de rechtbank. Vooral als de schade hoog is, kan een gering verschil in eigen schuld-percentage leiden tot een groot verschil in schadevergoeding. Goede kennis van rechtspraak en de wijze van eigen schuld toekenning is hierbij belangrijk.

chat Eerste gesprek gratis
phone Bel ons direct

Een eerste gesprek met onze letselschade juristen is altijd gratis en vrijblijvend. 

Neem contact met ons op of vraag direct een gratis intakegesprek aan. U krijgt binnen één werkdag een reactie.