Smartengeld Yspeert letselschade Groningen, Emmen & Drachten

Smartengeld / vergoedingen

De wet maakt onderscheid tussen materiële en immateriële schade. Met smartengeld wordt de immateriële schade bedoeld. Dit is een vergoeding voor (kort gezegd) het leed dat u geleden heeft.

Materiële schade

Alle overige schade valt onder de materiële schade. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het verlies van arbeidsvermogen, het eigen risico in het kader van de Zorgverzekeringswet, de kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp en het aanschaffen van hulpmiddelen enzovoort. Materiële schade is schade die op geld waardeerbaar is.

Hoe wordt de hoogte van het smartengeld vastgesteld?

Immateriële schade is schade die niet op geld te waarderen is. Het wordt ook wel emotionele schade genoemd.  De hoogte van immateriële schade is afhankelijk van allerlei factoren zoals bijvoorbeeld het type ongeval, de leeftijd van het slachtoffer, de impact die het ongeval gehad heeft en of er sprake is van blijvend letsel. 

In de praktijk wordt voor het bepalen van de hoogte van de schade gekeken naar wat in vergelijkbare zaken is toegewezen. Alle rechterlijke uitspaken over het smartengeld worden opgenomen in het Smartengeldboek. De hoogte van het smartengeld levert soms flinke discussies op zodat ook voor dit punt goede rechtsbijstand van belang is.

Een eerste gesprek met onze letselschade juristen is altijd gratis en vrijblijvend. 

Neem contact met ons op of vraag direct een gratis intakegesprek aan. U krijgt binnen één werkdag een reactie.