Zoekt u hulp bij letsel door hondenbeet of paard?

Letsel door hondenbeet

Honden en paarden zorgen voor de meeste ‘dierenzaken’ binnen de letselschadepraktijk.  Een dier is in het gedrag niet altijd voorspelbaar. Het letsel kan variëren van een paar blauwe plekken tot blijvend letsel. 

Ongevallen met honden

Het meest voorkomende incident in de letselschadepraktijk is dat men wordt gebeten door een hond. Als u wordt gebeten, dan kan dit zeer vervelende gevolgen hebben, zoals blijvend letsel (bijvoorbeeld een zenuwbeschadiging) of zichtbare littekens. Soms gaat de wond infecteren met alle gevolgen van dien.

Aangevallen door een hond

Naast een bijtincident kunt u ook worden aangevallen door een hond. Ook dit komt in de praktijk regelmatig voor. En zelfs een sprong van een enthousiaste hond, kan tot letsel leiden.

Bezitter (/eigenaar) aansprakelijk

Uitgangspunt is dat de bezitter van de hond aansprakelijk is. Dit volgt uit artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. De bezitter is meestal de eigenaar maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Wanneer er sprake is van overmacht of noodweer, is de bezitter niet aansprakelijk. Dit wordt echter niet snel aangenomen.  Aansprakelijkheid van de bezitter van een hond wordt in de regel snel aangenomen. Dit betekent echter niet automatisch dat de volledige schade wordt vergoed. Dit is namelijk afhankelijk van factoren die in elke situatie anders zijn.

Gebeten door een hond, wat nu?

Indien u bent gebeten door een hond, is het zaak om snel te handelen.

  • Allereerst is het raadzaam om het telefoonnummer en de naam van de bezitter te vragen. Daarnaast is het belangrijk om gegevens van eventuele getuigen te verzamelen.
  • Ga vervolgens naar het ziekenhuis of de huisarts om uw letsel door hondenbeet te laten behandelen. Dit is nodig voor het vorderen van uw schade, maar ook om te voorkomen dat u geïnfecteerd raakt.
  • Meld het voorval bij de politie. Soms is het een hond die al vaker gebeten heeft.
  • Neem contact op met iemand die u kan adviseren over de aansprakelijkheid
chat Eerste gesprek gratis
phone Bel ons direct

Een eerste gesprek met onze letselschade juristen is altijd gratis en vrijblijvend. 

Neem contact met ons op of vraag direct een gratis intakegesprek aan. U krijgt binnen één werkdag een reactie.