Zoekt u hulp bij letsel door hondenbeet of paard?

Letsel door hondenbeet

Een dier is in zijn gedrag niet altijd voorspelbaar. Het letsel dat u kan overhouden aan het onvoorspelbare gedrag van dieren kan soms ernstig en/of blijvend zijn. Honden en paarden zorgen voor de meeste letselschade binnen de letselschadepraktijk. Hebt u letsel door hondenbeet of hebt u een trap gekregen van een paard? Laat u dan deskundig adviseren over de mogelijkheden om de bezitter van het dier aansprakelijk te stellen voor uw (blijvende) schade.

Ongevallen met honden

Het meest voorkomende incident in de letselschadepraktijk is dat men wordt gebeten door een hond. Als u wordt gebeten, dan kan dit zeer vervelende gevolgen hebben, zoals blijvend letsel (bijvoorbeeld een zenuwbeschadiging) of zichtbare littekens.

Aangevallen door een hond

Naast een bijtincident kunt u ook worden aangevallen door een hond. Ook dit komt in de praktijk regelmatig voor. En zelfs een sprong van een enthousiaste hond, kan tot letsel leiden.

Bezitter (/eigenaar) aansprakelijk

Uitgangspunt is dat de bezitter van de hond aansprakelijk is. Dit volgt uit artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. De bezitter is meestal de eigenaar maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Wanneer er sprake is van overmacht of noodweer, is de bezitter niet aansprakelijk. Dit wordt echter niet snel aangenomen.  Aansprakelijkheid van de bezitter van een hond wordt in de regel snel aangenomen. Dit betekent echter niet automatisch dat de volledige schade wordt vergoed. Dit is namelijk afhankelijk van factoren die in elke situatie anders zijn.

Gebeten door een hond, wat nu?

Indien u bent gebeten door een hond, is het zaak om snel te handelen:

  • Allereerst is het raadzaam om het telefoonnummer en de naam van de bezitter te vragen. Daarnaast kan het belangrijk zijn om gegevens van eventuele getuigen te verzamelen.
  • Ga vervolgens naar de huisarts of het zuikenhuis om uw letsel door hondenbeet te laten behandelen. Dit is uiteraard nodig voor een adequate behandeling maar ook is het bewijstechnisch van belang bij het vorderen van uw schade.
  • Meld het voorval bij de politie. Soms is het een hond of een dier dat al vaker gebeten heeft.
  • Neem contact op met iemand die u kan adviseren over de aansprakelijkheid zoals een deskundig letselschadeadvocaat. Wij helpen u graag.
chat Eerste gesprek gratis
phone Bel ons direct

Een eerste gesprek met onze letselschade juristen is altijd gratis en vrijblijvend. 

Neem contact met ons op of vraag direct een gratis intakegesprek aan. U krijgt binnen één werkdag een reactie.